De Spip: mijn eerste zelfgebouwde modelvliegtuig

Wil je leren modelvliegen, en wil je ook leren hoe je een modelvliegtuig bouwt, dan ben je op deze webpagina aan het juiste adres. Speciaal voor jou heeft ons clublid Max Zuijdendorp het beginnersmodel Spip ontworpen. Dit model:

  • kost niet veel;
  • is eenvoudig en snel te bouwen;
  • neemt thuis niet veel opslagruimte in beslag;
  • is gemakkelijk mee te nemen.

Ondanks zijn kleine maat (1 m spanwijdte, ca. 0,47 kg vlieggewicht) vliegt de Spip gemakkelijk, zelfs met een beetje wind.

Wat heb ik allemaal nodig en wat kost het?

Alles bij elkaar kun je een vliegklare Spip maken voor ongeveer € 80. Daar komt nog ongeveer € 135 bij voor zaken die je ook voor volgende vliegtuigen weer kunt gebruiken: de zender, het laadapparaat en klein materiaal zoals een bouwplank en spelden. De benodigde gereedschappen zul je waarschijnlijk al wel hebben. De materiaallijst toont wat je allemaal moet aanschaffen.

De artikelen en prijzen in de materiaallijst vormen slechts een voorbeeld. Er zijn veel alternatieven mogelijk en de prijzen kunnen wijzigen. In het voorbeeld is de prijs zo laag mogelijk gehouden, zodat het aantrekkelijk is om het bouwen en vliegen eens te proberen. Weet je al zeker dat modelvliegen jouw hobby wordt, overweeg dan in elk geval een betere zender.

Je kunt de spanten en ribben zelf uitzagen. Om het iets gemakkelijker te maken biedt RBCkits een zogenaamde 'shortkit' aan. Dit is een pakket materialen waarbij de spanten en ribben al zijn uitgefreesd. De shortkit staat onder de naam "Jimmy" in de catalogus van RBCkits.

Voor de besturing, aandrijving en nog wat kleine zaken is Max uitgegaan van de Chinese webshop HobbyKing. Of het verstandig is om voor deze geduchte concurrent van de Nederlandse modelbouwwinkels te kiezen moet ieder maar voor zich bepalen. De prijzen zijn in elk geval erg laag. Als je er iets bestelt, zorg dan dat je dit uit het 'Europe Warehouse' laat komen en dat het artikel 'in stock' is. Anders moet je er misschien maanden op wachten.

Hoe kom ik aan de bouwtekening?

In de pdf met de bouwtekening is de tekening gesplitst in 16 vellen A4. Nadat je de vellen met je printer hebt afgedrukt, kun je ze aan elkaar plakken tot één groot vel. Richt de vellen nauwkeurig op elkaar uit door middel van de driehoekige markeringen.

Hoe moet ik de Spip bouwen?

Max heeft ook een bouwbeschrijving gemaakt. In principe kun je daar helemaal zelf mee aan de slag gaan. Maar als je twijfelt over hoe je het precies moet doen, dan willen Max en andere GMVC-leden je best helpen. Stuur daarvoor een e-mail aan de webmaster. Leg even uit wie je bent, hoe oud je bent, waar je woont en dat je hulp wilt hebben bij het bouwen van een Spip. De webmaster brengt je dan in contact met een mentor. De mentor kan je ook begeleiden bij het aanmelden als (jeugd)lid bij de GMVC en bij het leren vliegen.

In plaats van de Spip kun je natuurlijk ook een andere bouwkit kiezen. Ook daar willen de mentoren je wel bij helpen. Het is verstandig om eerst contact met een mentor te hebben en dan pas spullen te kopen.